Kayıtlar

2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Scrum Nedir?

Resim
Scrum, bir uygulama geliştirme yöntemidir. Bu geliştirme yönteminin temel özelliği gözlemci, geliştirmeci ve tekrara dayalı olmasıdır. Scrum, Agile geliştirme yöntemlerini hayata geçirir. Örnek bir Scrum süreci; Scrum'da her bir iterasyon "Sprint" olarak bilinir. Proje Sorumlusu(Product Owner) : Ürün geri kaydı(Product Backlog) oluşturur Takım belirlenir ve "Sprint Planning" denilen 2-4 hafta arasında sürecek olan Sprint işe başlanır. Takım bu "Sprint" sürecinde Scrum Master liderliğinde her gün toplanır ve her bir üye, 15 dakika boyunca kendi ilerlemesini kısaca anlatır. Her gün yapılan ve 15 dakikayı aşmayan bu toplantıya Daily Scrum Meeting denir.

Scope Identity Nedir?

Scope Identity SQL'de eklenilen son kaydın ID değerini almak için kullanılır. Scope Identity function, trigger ve stored procedure'da kullanılabilir. Örnek olarak;  Create Procedure UrunEkle(@username nvarchar(40), @password nvarchar(20)) AS Insert Into Table Values(@username,  @password) Select SCOPE_IDENTITY() Kaydedilen son kaydın ID'sini elde etmiş olduk.

Java'da Garbage Collection Nedir?

Garbage Collector Java Virtual Machine(JVM)'de çalışan, nesnelerden kurtulmak için kullanılan bir programdır. Nesne oluşturduğumuz zaman bu nesne için hafızadan yer tahsis edilir. Oluşturulan nesne arttıkça, hafızadaki alan azalır. Bir süre sonra yeni nesnelerin oluşturulması için alan kalmaz. Hafızada birçok çöp veri birikir. Bu noktada Garbage Collector devreye girer. Garbage Collector artık kullanılmayan nesneleri bulur ve onları hafızadan temizler. Yeni nesnelerin oluşturulması için yer açar. C# ve Java'da hafıza yönetimi Garbage Collector tarafından gerçekleştirilir. C dilinde malloc ve free metodları programcı tarafından gerçekleştirilmelidir.

ORM Nedir?

ORM(Object Relational Mapping) veri tabanımızdaki tabloları sınıflara, kolonları özelliklere, tablonun içindeki kayıtları nesnelere dönüştüren ve tüm bu dönüşüm sonucunda sınıflar ve nesneler üzerinden veri tabanı işlemlerimizi yapmamızı sağlayan çatılardır(framework). Java için ORM çatıları; Hibernate JPA Apache Cayanne gibi C# için ORM çatıları; Entity Framework NHibarnate .NET Persistence

TCP ve UDP Nedir ?

TCP(Transmission Control Protocol), TCP/IP protokol takımının aktarım katmanı protokollerinden birisidir. Güvenli veri iletimi için kullanılır.  UDP(User Datagram Protocol),  aktararım katmanı protokollerinden birisidir. TCP connection-oriented bir iletim sunar, UDP ise connectionless'dir. TCP, güvenli bir iletişim garanti ederken, UDP bir garanti sağlamaz. TCP, 3-way handshake gerçekleştirirken UDP'de bu işlem gerçekleşmez.  TCP'de paket kaybı gerçekleşmez çünkü eğer bir paket iletilmemişse o paket tekrar gönderilir. UDP'de ise paket gönderilir ve UDP paketin ulaşıp ulaşmadığıyla ilgilenmez, diğer paketleri göndermeye devam eder.  TCP, paketleri tam ve sıralı bir şekilde hedefe iletir. TCP, UDP'ye göre daha yavaştır. Çünkü iletilmeyen paketlerin tekrar gönderilmesi gecikme(delay)'e sebebiyet verir.

Kara Kutu(Black Box) ve Beyaz Kutu(White Box) Testi Nedir?

Kara kutu testi; sistemin iç yapısı bilinmeden gerçekleştirilen test tipidir. Genellikle yazılım testçileri tarafından gerçekleştirilir. Kabul testi(Acceptance Testing) olarak da bilinir. Beyaz kutu testi; sistemin için yapısı bilinerek gerçekleştirilen test tipidir. Genellikle yazılım geliştiricileri tarafından gerçekleştirilir.  Birim testi(Unit Testing) ve Birleştirme testi(Integration Testing) olarak gerçekleştirilir. Yazılımcılar tarafından özel test senaryoları hazırlanarak gerçekleştirilir.

Şelale(Waterfall) Modeli Nedir?

Resim
Waterfall(Şelale) yazılım yaşam döngüsü, bir yazılım geliştirme metodolojisidir. Kullanımı ve anlaşılması oldukça basittir. Bu modelde, bir sonraki safhanın başlayabilmesi için önceki tüm safhalar tamamlanmış olmak zorundadır.5 temel adımdan oluşur. Bunlar ; Gereksinim Analiz(Requirements Analysis) Tasarım(Design) Kodlama(Code) Test(Test) Bakım(Maintenance)

Tasarım Kalıpları(Design Patterns) Nedir?

Tasarım kalıpları; yazılım geliştirmede karşılaşılan sorunlara geliştirilen çözümlerdir.  En çok kullanılan tasarım kalıpları; Observer, Decorator, Adapter vb'dir.

JSON Nedir?

Json, Javascript için oluşturulmuş bir veri formatıdır. Json, XML'e nazaran daha okunabilirdir. Herhangi bir şemaya bağlılık göstermez. Javascript'te bir Json tipinde veri kullanım örneği; var veri = { ad: "Fatih", soyad : "Güler"}; Eğer ad özelliğini konsola basmak istersem; console.log(veri.ad);  şeklinde işlemi gerçekleştirebilirim.  

MVC Nedir?

Resim
MVC yazılım mühendisliğinde kullanılan bir mimari desendir. MVC Model-View-Controller katmanında oluşur. Model katmanı veritabanının ve sınıfların tutulduğu katmandır.  View katmanı ekran tasarımlarının bulunduğu katmandır. Controller ise View ile Model arasındaki veri alışverişi ve etkileşiminin gerçekleştirildiği katmandır. Kullanıcı bir istek gönderdiğinde, istek ilk olarak Controller'a gelir. Controller eğer bir veri gerekliyse Model katmanına erişir ve istenilen veriyi alır. Sonra bu veriyi View katmanına iletir. Genel olarak MVC mimari deseni yukarıdaki resimdeki gibi çalışır

AJAX Nedir?

Bu konunun anlatımında ASP.NET MVC mantığını bildiğiniz varsayılmıştır. AJAX  Asynchronous JavaScript and XML'in kısaltmasıdır. AJAX temel olarak bir web sayfasında, içeriğin tamamının değil de, sadece istenen bir bölümünün yüklenmesini sağlamak için kullanılan bir tekniktir. 

Access Modifiers(Erişim Belirleyicileri) Nedir?

Erişim belirleyici programlama yaparken, bir sınıf ya da metoda hangi sınıflardan erişilebileceğini belirleyen anahtar ifadelerdir. Nesneye yönelik programlamada erişim belirleyicileri 3'e ayrılır. Bunlar private, protected ve public'dir. Private keyword(anahtar kelime) si ile tanımlanan değişken ya da metoda, sadece tanımlandığı sınıftan erişilebilir.  Protected keyword'ü ile tanımlanan değişken ya da metoda ise tanımlandığı sınıf ve bu sınıftan kalıtılan sınıflar erişebilir. Public keyword'ü ile tanımlanan değişken ya da metodlara ise her yerden erişim sağlanabilir.

OOP Nedir?

OOP ; Object Oriented Programming'in kısaltmasıdır. Dilimizdeki karşılığı Nesne Yönemli Programlamadır. OOP bir programlama yaklaşımıdır. OOP ile kodlamanın temel sebeplerinden birisi kod karmaşasını azaltmaktır. Büyük çaplı projelerde yeni bir özellik geldiğinde ya da projede değişiklik yapılmak istendiğinde, eğer OOP prensiplerine uygun yazılım geliştirilmişse, işimizi çok kolaylaştıracaktır. OOP 4 temel prensipten oluşmaktadır. Bunlar ; Soyutlama(Abstraction), Kalıtım(Inheritance), Çok Biçimlilik(Polymorphism) ve Kapsülleme(Encapsulation)' dır. Bu prensipleri kısaca açıklamak gerekirse;  Abstraction : Projenin geliştirilme aşamasında, gereksiz ayrıntıların göz ardı edilmesi olarak açıklanabilir. Kalıtım : Kalıtım yapılması kod  tekrarını engeller. Örnek vermek gerekirse, bir okul yönetim sistemi geliştirdiğimizi varsayalım. Okulda çalışan temizlik görevlisi, öğretmen, müdür, güvenlik görevlisi vb. ve okuyan öğrencilerin bilgilerin tutulacağını varsayalım. Tüm kişil...

HTTP GET ve POST Nedir?

GET ve POST kısaca bir HTTP metodlarıdır. GET ile POST arasındaki farklardan biri, GET kullanıldığında gönderilen parametreler URL'de görülür. POST'ta ise gizli bir şekilde parametreler gönderilir. Bu noktada POST biraz daha güvenlik sağlar. GET ve POST metodları arasındaki farklardan diğeri ise, GET metodunu kullanarak parametre göndermek istediğimizde en fazla 255 karakter uzunluğunda veri gönderilebilir. POST metodunda ise 32000 karakter uzunluğuna kadar bir veri parametre olarak gönderilebilir. Gerek güvenlik gerekse gönderilebilecek veri uzunluğu nedeniyle POST metodu tercih edilmektedir. Özellikle üye girişi, kredi kartı ile alışveriş vb. durumlarda POST kullanılması daha uygundur. GET ve POST haricinde diğer HTTP metotları ; TRACE, PUT, OPTIONS, DELETE, CONNECTION.